Parkview Kitchen

This kitchen was designed for an infill project in the central Edmonton neighbourhood of Parkview; the owners removed the roof of their 1950's bungalow to add another level with a secondary suite for multi-generational living. The small footprint of the bungalow meant that kitchen area was limited (~200 ft²), but the client had needs for many uses including counter space for baking, casual seating, and a coffee bar.

Some of the custom details include a backsplash created with 1/4" baltic birch plywood. The laser-cut hexagonal tiles were hand-stained before being installed in a multi-coloured pattern. Using wood in this application rather than porcelain or ceramic provides warmth in contrast to the stark whites of the appliances and quartzite counter top.

We designed a functional cutaway handle profile for the drawers to minimize hardware and create a rhythm in the large walnut surface area. The bookmatched solid walnut door and drawer fronts were made custom by a local carpenter. The carpenter also built the stools, the floating shelves above the coffee bar, and the open shelf and back panel, which we designed to finish the 38" wide island without the need for any additional cabinetry.

SERVICES
Interior Design
Space Planning & Layout
3d Modelling & Drafting

 

TEAM
Designer Joshua Kupsch

 

CREDITS
Photography Aspen Zettel

Carpentry Oliver Apt